5 въпроса към кредиторите преди ипотечен кредит

5 въпроса към кредиторите преди ипотечен кредит

Купуването на нов дом или неговото построяване е вълнуващо събитие за всеки млад човек или семейство. Това вълнение обаче струва пари, които често се осигуряват от ипотечен кредит. В този ред на мисли, почти легендарни са интервютата за ипотечен кредит, където кредиторите имат най-различни въпроси към заявителите за такъв заем. Нека обаче в тази статия обърнем нещата и зададем въпросите и към кредиторите.

Какъв дом мога да си позволя? – според експертите в бранша, това е въпрос, който първо трябва да зададете на кредитния специалист и чак след това да идете при брокера на недвижими имоти. В реалния живот не винаги става така, но е важно за вас да знаете на базата на това какви доходи имате, какво ще можете да си позволите да изплащате.     

Какъв тип лихва да избера, фиксирана или плаваща? – отговорът на този въпрос е важен за вас, защото ще имате стратегически поглед върху това колко ще може да се оскъпи плащането на кредита. Попитайте за предимствата и недостатъците на всеки вид и дали банката предлага комбиниран вариант.

Какво ще е включено в моята погасителна вноска? – от изключително значение е да знаете за какво точно ще плащате. В цената на кредита може да има изискване да покриете много повече параметри, освен главница и лихвата. Отговорът на този въпрос може да промени избора ви.

Застраховка „Имот”, аз ли ще избера застрахователя? – за да се възползвате от предимствата на тази застраховка, която може да покрие ремонт при щета върху имота, трябва да знаете при какви условия банката ще предложи застраховката. Ако сте готови да платите по-голям разход за застраховката, то тогава ще увеличите застрахователната стойност и ще имате покритие по повече рискове.

Колко време ще отнеме преди да затворите сделката? – вие плащате организационните разходи на банката, за да получите очаквания ипотечен заем, така че искате да завършите всичко, колкото е възможно по-бързо. Поискайте гаранции, че от момента на кандидатстването до затварянето на сделката, няма да измине по-дълъг период от стандартите за този вид процедура. Вие също ще трябва да изпълните задачите си навреме, за да може по-бързо да финализирате сделката.

Крипто валутите- парите на бъдещето

Днес криптовалутите са се превърнали в глобално явление, известно на повечето хора. Докато все още те са неразбираеми за масата, банките, правителствата и много компании в света осъзнават важността им. Валутите на 21-век са средство за размяна, базирано на криптографията като се използват като алтернативни валути.

Най-известната такава е биткойн, създаден през 2009 година. Друга подобна е алткойн. При тях контролът е децентрализиран. Една от най-важните разлики между криптовалутите и останалите начини за разплащане е липсата на финансови институции, което прави използването на биткойни бързо, ефективно и лесно средство.

От гледна точка на бизнеса, инвеститорите и предприемачите, криптовалутите са начин за извършване на финансови транзакции с ниски такси и нови възможности за развитие на икономическата среда. Съвсем скоро Дубай, официално обяви собствена криптовалута като законно платежно средство, наречена emCash.

Родният пазар също започва да се адаптира към използване на парите на бъдещето, а именно чрез няколко лица, които съумяха да адаптират биткойните като основен начин за разплащане. Едни от тях са Йордан Моллов и Кирил Джабаров, които седят зад компанията Крипто Трезор- брокер на криптовалути. Оптимистичната картина, която се разгръща пред бизнеса, дава възможност на Йордан и Кирил да бъдат едни от лицата, които успешно търгуват с този променлив инструмент. Като експерти в тази сфера те съветват всички хора, които са решили да търгуват с биткойни да се доверят на специалист, който ще бъде на разположение 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, ще изпраща необходимите анализи, а клиентите ще бъдат спокойни, че виртуалните им пари са в ръцете на печеливш регулиран брокер. Само най- успешните и находчиви анализатори и съветници, познават тънкостите в търговията с новата валута.

Йордан Моллов е завършил международни отношения в SUNY New Paltz, САЩ и бизнес администрация във Fordham University, САЩ. От там пътят му продължава в централата на Oбединените нации в Ню Йорк. От 2006 до 2009 година работи като анализатор в няколко хедж фонда в меката на търгуването с акции Wall Street като имената са известни: Hound Partners, 3G capital, NYLIM. От там се заражда любовта му към инвестициите, а безценният опит натрупан там, по-късно дава своето отражение в пазарните успехите на компаниите, които ръководи. Днес той е преподавател по Стратегии и Е-business в няколко университета. Йордан Моллов е и най-младото лице в България, с титла професор.

Новият ми дом – една сбъдната мечта

Автор: Ивайло Костов

На 28 години съм, казвам се Ивайло Костов, родом съм от град Раднево, област Стара Загора, но от осем години живея във Варна, обичам фотбола и съм фен на Борусия (Дортмунд). Дойдох тук, за да уча и в последствие разбрах, че това е моят град. Завърших в Техническия Университет във Варна и след като приключих с ученето лесно си намерих работа. От известно време живея сам, имах сериозна приятелка, но се разделихме и се изнесох от общата ни квартира. Когато си тръгнах всичко, което бяхме купували заедно остана там. Намерих си ново място и се нанесох. Квартала е супер, кооперацията също, но самият апартамент е почти необзаведен.

На практика имам само едно легло и няколко кашона с багаж, които използвам за столове. Много мислих и реших, че трябва да заделя някакви пари и да си купя основни неща, които са ми нужни. Направих си списък и проучих цените. В крайна сметка установих, че ми е нужен заем – около 1500 лв. До сега винаги съм се старал да не вземам пари на заем, но в този случай, всичките ми спестявания отидоха за депозита и текущите сметки. Знаех, в общи линии, какво представляват бързите кредити и че няма да имам нужда от гарант, а само да се легитимирам с личен документ и ще получа желаната сума.

Всичко, наистина ми изглеждаше доста просто и лесно. Понеже нямах никакво време да ходя по офиси реших да опитам да взема бърз кредит онлайн. Влязох в сайта на фирмата: https://www.creditorio.eu/, която бях избрал и много бързо се ориентирах. Добро впечатление ми направи как е структуриран самият сайт. Още с първия поглед се ориентираш и разбираш, че конкретната фирма одобрява документите в рамките на 30 минути и без поръчител. Системата за удостоверяване с документ за самоличност е направена сигурно и вдъхва доверие. Избира се каква е желаната сума. След едно кафе и цигара време получих одобрението, което чаках и съответно парите бяха в сметката ми. Това наистина беше идеалният вариант за мен.

В следващият ми почивен ден излязох да пазарувам. Отидох в един голям магазин и си купих всичко – маса, столове, печка, няколко тенджери, с две думи наистина всичко нужно за ергенска квартира. Дори когато нашите, ми дойдоха на гости бяха много изненадани колко добре съм се устроил за толкова кратко време.

Тази вечер един приятел ще идва да гледаме мач, по телефона ми сподели че я е закъсал яко с парите. Решил съм като дойде да му споделя моето решение на такива проблеми, за да му помогна. Много съм спокоен като знам, че винаги имам резервен вариант.

Кредитът: Лесното решение в труден момент

Имаше момент, в който кредитните организации лесно се разделяха с парите си чрез даването на заеми и кредитни карти. Всичко беше лесно при подаването на заявлението, запознавате се с условията, при които ще получите кредит на сайта на банката, след което подавате поръчка онлайн, в офиса им или по телефона. И тук възниква нещо съществено, как ще върнете този заем?

И за какво да бъдете предпазливи, когато подписвате контракт с кредитора си?

Нехайността от страна на кандидат кредитополучателя му носи много неприятни моменти в бъдеще. Пример, неочаквано висока реална процентна ставка или недостатъчна наличност при договорено предсрочно изплащане на вашия заем. Така че, преди да подадете заявление за кредит се старайте да разгледате най-много оферти за условията, при които ще връщате кредита си и по възможност проучете изискванията на различни кредитни организации. И така, какво трябва да знаем, когато се наложи да подадем заявление за кредит?

Кандидатствайте за бърз кредит в сайта Вивимус

Непременно се запознайте с условията на кредитната институция!

На първо място условия по заема. В някои кредитни институции може да се подаде заявление за кредит онлайн. Посъветвайте се със служителя на кредитната организация, за да получите подробен график на бъдещите ви вноски. Така на всяко плащане по заема трябва да е изчислената част от главницата, всяка сума от лихви и комисионни. От предоставената таблица ще знаете колко ще бъде дължимото ви към кредитора.

Ще има ли, натоварващи разходи. Това са: таксата за оформяне на документи за откриване и обслужване на банкова сметка, за усвояване/внасяне на пари и др. Един допълнителен разход по кредит е фактът, че вече банките изискват застрахова живот и доказване на месечно възнаграждение на заемополучателя.

Освен това, някои организации определят такса за разглеждане на нужните документи за бърз заем и вие трябва да сте наясно с това условия от самото начало, за да реагирате максимално адекватно в ситуацията при кандидатстване за кредит, с които да посрещнете бъдещи ваши разходи и покупки.

Искате да отидете на екскурзия, но заплатата ви е на привършване?

Пари за екскурзия?

Лято е, градът се опразни, всички приятели и колеги заминаха по почивки. Само вие седите в офиса и мърморите, че и тази година ще видите морето само на снимка. Както и да го смятате – пари за екскурзия все не ви остават. Сметките се трупат една върху друга, а шефът не дава и дума да се каже за увеличение на заплатата.

Отваряте facebook.com -а и какво да видите – един приятел на морето снимал плажа и чадърите, друг е в планината на хижа, трети – в чужбина показва екзотични храни и пъстри пейзажи. Иска ви се затворите очи и след няколко минути да се пренесете на красиво място за мечтаната почивка.

Събудете се! Кредисимо ви очаква с изключителните си предложения за бърз кредит до заплата, точно по ваша мярка. Експертите на компанията ще ви съдействат да изберете подходящия за вас размер кредит и схема за погасяване на задъжението. Не се тревожете за нищо – консултантите там са професионалисти с опит в кредитирането и политика на компанията им е да бъдат гъвкави в условията, за да отговорят на очакванията на всеки свой клиент, така че той да бъде спокоен и те да знаят, че всичко ще бъде наред с плащането.

Единственото нещо, което трябва да направите да заявите своят бърз кредит за екскурзия или почивка на техния уебсайт! Да, правилно разбрахте – завка за кредите можете да подадете онлайн на техния сайт. Без чакане по опашки и събиране на документи – бързо и лесно ще получите своята мечтана екскурзия. Няма нищо по-лесно от получаването на кредит от Кредисимо. Вие сте на разстояние само няколко клика от бленуваното пътешествие. Вашият нов приятел Кредисимо ще се погрижи за всичко и ще изкарате вълнуваща, безгрижна ваканция по ваша мярка.

Напредничавата, изключително гъвкава политика по отпускане на кредит и по изготвяне на индивидуален план за погасяването му след това прави Кредисимо най-предпочитаната компания за кредити в България. Броят на доволните клиенти расте с всеки изминал ден, защото Кредисимо е компания, изцяло ориентирана към нуждие на своите клиенти и подхожда с разбиране към всеки един от тях. Високата им експертиза в съчетание с личния подход и приятелско отношение им печели голям брой доволни клиенти, които знаят, че могат да разчитат за пари по всяко време.

Консултантите им работят дори в събота и неделя, защото знаят, че непланираните екскурзии са най-хубавите, че спонтанно събраният сак за морето вещае най-красивите спомени, а купеният в последния момент билет за концерт носи емоция, която не се мери в пари!

Как да подобрим шансовете си за одобрение при кандидатстване за бърз заем

Как да подобрим шансовете си за одобрение за експресен заем?

Все по-често сме изправени пред сериозни финансови затруднения и ни се налага да търсим пари на заем, посредством т.нар. бързи заеми. За разлика от банките, кредитните компании са доста по-склонни да ни отпуснат такива и това не бива да бъде пропускано с лека ръка от всеки, които се нуждае от бърз кредит.

Ето няколко препоръки, които се надяваме да ви помогнат да се справите с неотложните финансови затруднения, пред които вероятно сте изправени:

 • Ако след като сте подали своето заявление за експресен кредит пред една кредитна компания, но сте били отхвърлени като ненадеждни, то не се отчайвайте, защото винаги можете да кандидатствате пред една от другите 200 лицензирани компании за отпускане на пари на заем на граждани.
 • В случай, че по-горното твърдение е характерно за вашия случай, то кандидатстването за бърз заем онлайн е доста по-удобно, отколкото, ако трябва да обикаляте физическите офиси на всяка компания. През интернет можете да пуснете заявления до няколко компании и след като бъдете одобрен сами да изберете най-подходящия вариант за вас.
 • Ако пък имате лоша кредитна история, която възпрепятства получаването на бърз заем от кредитна компания можете да помолите своите родители, деца или съпруга/та си да направят това вместо вас. По този начин ще можете да си осигурите нужните средства дори да имате проблемно кредитно досие.
 • Каквото и да става не използвайте услугите на незаконни лихвари, защото те могат да се опитат да злоупотребят с вашето доверие и в последствие да си навлечете редица проблеми заради предоставения ви бърз заем.
 • Винаги е вариант да се консултирате със служители на избраната кредитна компания и да ги попитате защо не ви е отпуснат желания бърз заем. Така дори да нямате успех пред тях ще можете да се възползвате от тази информация при кандидатстване за пари на заем пред друга кредитна институция.

Ипотечен кредит без доказване на доходи

Как да вземем ипотечен кредит без доказване на доход?

В времена на криза кредитите са превръщат от нещо, което се избягва в необходимост. Ипотечните кредити се избират по-рядко от останалите заради дългосрочния ангажимент към банката, но все пак е предпочитан от някой. С едно изречение ипотечните кредити могат да се обяснят с кредит при който се залага имот който се притежава от кредителя или предстоящия да се придобие. Най-често банките позволяват на клиентите да използват един от двата вида ипотечни кредити: с доказан и без доказан доход.

Според това за какво искат да се използват парите банките предлагат ипотечен кредит почти за всяка възможност:

 • Ипотечен кредит за купуване на ново жилище – може да заложите както документите на старата ви къща така и на предстоящото ново жилище. Банките предпочитат да дават заеми на хора който искат да строят от самото начало до край
 • Ипотечен кредит за купуване на жилище с допълнителен гараж или пристройка.
 • Ипотечни кредити който се използват за погасяване на заеми от други банки
 • Ипотечни кредити за довършителна работа.
 • Ипотечни кредити за ремонт на жилище – тук е важно да се отбележи, че трябва исканата сума да бъде по-ниска от стойността на залагания имот.

Всяка банка изисква еднакви документи за кандидатстване за ипотечен кредит това са:

 • Документи за доказване на каквито и да било доходи – заплати и други.
 • Документ за притежаване на имот (ако е не е собствен имот, а на роднина трябва да е заверен от нотариус).
 • Документ с който се показва, че дадения имот няма данъци и натрупани сметки
 • Скица от съответната община която включва всички обекти включващи се към имота (дворове и други).
 • Удостоверения за съдебни производства, задължения и други

Лихвите зависят както от паричната стойност на имота, така и от исканата сума от банката. Трябва да се внимава когато се оценява сумата на жилището защото това е изключително важен фактор. Най-често използваните начини на определяне на сумата на имота са:

 1. Определяне чрез сравняване на документите за покупка на имота
 2. Определяне от упълномощен юрист
 3. Определяне чрез прогнозирана стойност – извършва се оглед и се отбелязват предстоящите промени и след това се обявява сума.

Конкуренцията също е важна при тези кредити. В САЩ тя е огромна и има приемливи лихви и доста хора решават да рискуват и да заложат домовете си за да си купят друг или да го ремонтират. Интересен факт, е че този вид кредитиране съществува от 1769г. като първо се прилага от Датски предприемачи в Прусия.

Ипотечни кредити ( полезни връзки ):

Вземи кредит:

 

Кредитни карти

Кредитни карти

Каква кредитна карта да изберем, какви видове кредитни карти има и какви са условията за отпускане и погасяване?

Кредитните карти са едни от кредитите който се използват най-много в България. Много хора предпочитат тях защото те се приемат почти навсякъде и могат да доплащат винаги когато им не достигат пари.

Класическия ъпгрейт към кредит по карта е така нареченият овърдрафт по най-обикновена дебитна карта (Борика). Борика е в скоби, защото напоследък алтернативните оторизационни центрове за банкови карти се множат. Такъв овърдрафтен кредит се получава относително лесно от банката-издател на дебитната карта, където получавате заплатата си. Попълват се редица документи, от които най-проблемният е декларация от работодателя, че ще уведоми банката, ако ви уволни или ако вие напуснете. След одобрение банката ви позволява да излизате на червено по сметката си по картата в размер на една, две, четири или повече ваши заплати. Ако например работите за 500 лева и са ви разрешили овърдрафт от две заплати, това означава, че можете да изтеглите с 1000 лева повече отколкото имате по сметката си.

Обикновено банките поставят лимит някъде около четири заплати и не повече от 4000 лева. Лихвата варира, но като цяло е изгодна. Можете да опитате да се договорите до 9-9,5% годишна лихва, като 12-14% по принцип ще ви дадат навсякъде, а повече от това е неизгодно. Има минимална такса при отпускането на кредита.

Хубавото при този кредит е, че е револвиращ – т.е. в момента, в който погасите някаква част от него, веднага можете да я изтеглите отново. Това значи,че е допустимо да стоите на пълен минус колкото време искате, стига да си плащате лихвите, т.е. достатъчно е да получавате заплатата си по същата сметка.Кредитна карта

Euroline BRS и Transcard

Местните кредитни карти са нашумелите Euroline BRS и Transcard. Transcard определено е по-качественият и лъскав продукт. Достатъчно е само да видите какво можете да правите с него си през сайта на – на практика всичко, с възможно най-подробната статистика, справки, счетоводство и т.н. идеята на тези карти e, че можете да отлагате някои плащания с около месец назад. През това време направените харчове не се облагат с лихва. Добре е обаче да си погасявате задълженията своевременно, за да не влизате в просрочие. Принципно това не е проблем, но със сигурност можете да ползвате кредит при по-добри условия. Идеята е, че ако не се издължите напълно, започва да тече лихва, която не е от най-приятните. Transcard е идеален вариант за оборотна месечна карта. Можете да купувате гориво (бензин и газ), да плащате телефони, ток, храна и т.н. В доста заведения и почти всички големи магазини тя също се приема без проблем. Да пазаруваш с Transcard е изгодно, защото плащайки с нея в 99% от случаите има отстъпка, която се събира по сметката ви, и ви се плаща на Коледа. Картата има годишна такса от 25 лева (за ниво Класик).

Схемата на плащане е проста – каквото е платено с картата през този календарен месец се дължи до 15-то число на следващия. В противен случай започва да тече лихва. По принцип Transcard е за безналични разплащания, но можете да теглите в брой до 20% от разрешения ви лимит от всяка бензиностанция, например, срещу 2% комисионна. Условията за издаване са да работите някъде и да удовлетворите изискванията на Transcard за кредит. Лимитът, който ви се отпуска се изчислява лично за вас.

Euroline BRS е подобна карта, макар и със по-скромни характеристики. Всъщност това не са банкови карти, и единственият риск е ако законодателството бъде променено така, че те да станат незаконни. За момента обаче не съществуват такива изгледи. Един от недостатъците е, че в чужбина никой не е чувал за тези карти и те не могат да ви свършат никаква работа зад граница.

Visa или MasterCard

Почти всяка българска банка издава Visa или MasterCard, или и двете. Приемат се навсякъде – и у нас, и в чужбина. Отскоро има и Visa България. Картите са много подобни и като цени, и като условия. Обикновено струват 50 лева годишна такса и в зависимост от вашите доходи, можете да получите лимит докъм 10 000 лева. Имате възможност да изберете да погасявате задълженията си от предходния период веднъж месечно (като Transcard) или да ги разсрочвате във времето, връщайки например 10% всеки месец. Това се установява при поръчката на картата и е добре да се помисли още тогава какви да бъдат ‘настройките’ й. По MasterCard в Обединена българска банка лихвата е 17,5% годишно за всички натрупани плащания на стоки и услуги, и 19,5%, ако сте теглили пари в брой. Идеята на кредитните карти не е да стимулират плащания в брой, и затова не ви и насърчават да го правите. А ако просрочите месечните си 10% връщания, лихвата набъбва с още 5% наказателно. MasterCard е и най-достъпната карта в България до момента. За подробности трябва да се провери в банките, тъй като условията варират и имате право на избор. За да избегнете неудобства, пазете картата и PIN-кода много внимателно, и следете движението по сметките. Внимавайте и в какви интернет сайтове плащате с нея.

Diners Club

Първата кредитна карта в България се нарича Diners Club.Тя е клубна, а кредитната й функция е нещо като добавка към принадлежността ви към клуба. Схемата е да харчиш на воля през месеца, но ако в края му не погасиш дълга си изцяло, върху неиздълженото започва да тече висока лихва. Ако не смятате да теглите пари от банкомат, можете изобщо да не искате PIN към нея, освен ако сте решили Diners да е единствената ви кредитна карта (с Visa или Master Card така или иначе получавате PIN). Така си спестявате една потенциална атака – да ви измамят през банкомат. На POS терминал или при офлайн плащане (с ръчна машина за плащане с карти) PIN и без това не ви е нужен.

Годишната такса за издаване е подобна на Visa и MasterCard – около 50 лева. На почти всяко прилично летище по света има луксозно и комфортно място за членове на клуба Diners Club Lounge, снабдено с интернет, много вестници и списания за четене, телевизия и бар. Вратата към него се отваря като прекарате картата си през четеца. Всички Diners работят като ключ, без значение в коя държава са издадени. Там където приемат Diners, почти със сигурност приемат и Visa и MC, но обратното не е в сила

Почти няма сайт в интернет обаче, който приема Diners, и за това тя не е от най- удобните за онлайн плащания. Внимавайте и в кой банкомат я пъхате – особено в чужбина. Тези, които приемат Europay и Maestro, със сигурност ще предпочетат Visa или MasterCard, и ако няма изрично лепенка на Diners, по-добре потърсете друг, за да не рискувате банкомата да погълне картата.

American Express

American Express е мерцедесът на кредитните карти. Приема се от всички хотели, туристически агенции и т.н. Има варианти gold, platinum или corporate. Всяка карта е лична и вие отговаряте за харчовете. Това, че може да е във вариант ‘корпоративна’, не означава, че не сте лично отговорни за плащанията с нея. Поне докато не стане масова в България обаче, картата е на висока за средния джоб цена. Освен това при AmEx не можете да сменяте PIN-а си на банкомат. Затова пък можете да разчитате на перфектна поддръжка навсякъде по света и на какъвто език искате. С картата ви идва цял плик с документация, обяснения и ръководства. Можете да следите задълженията си от сайта им в интернет. American Express е и единствената, по която може да нямате лимит при определени условия.

Кои банки предоставят кредитни карти:

 • ДСК банк
 • Уникредит Булбанк
 • Обединена българска банка ( ОББ )
 • Първа инвестиционна банка ( ПИБ ) FIB

Кредитни карти мнения:

Мнения за кредитни карти във форума на investor.bg

Често задавани въпроси:

Мога ли да взема кредитна карта без доказване на доход?

Мога ли да взема кредитна карта без трудов договор?

Да, можете

Фирми като Бяла Карта отпускат кредити за хора, които са без трудови доходи, но получават дивиденти или комисионни от други дейности

Неплащане на вноски по кредит – какви са последствията?

Последствия от неплащане на вноските по заеми

Много хора, които са имали нужда от по-голяма сума пари за спешно лечение, за покупка или за екскурзия например са прибягвали до заеми. Всичко се развива нормално, вноските се погасяват в срок, докато се случи нещо непредвидено като загуба на работа, заболяване и други обстоятелства, при които доходите намаляват или дори в моменти може да се окаже, че липсват изцяло. Поради тези причини те започват да бавят вноските си, а в някои моменти се случва да не могат и да ги плащат. Институциите, които отпускат заеми са помислили за някои от тези ситуации, като предлагат застраховка на кредита ви. Ако нямате застраховка или не отговаряте на условията, които са отбелязани в нея (загуба на работа, трудова злополука и други) е най-добре да се свържете с финансовата институция обслужваща вашия кредит. Така той бързо ще ви разясни начините за справяне със ситуацията, като естествено ще изиска при първа възможност да направите някаква вноска по заема, с който закъснявате.

Ако затруднението ви е за няколко месеца и вие през тях забавяте плащанията си с няколко дни не е страшно, но когато липсват каквито и да било плащания от ваша страна кредитът ви може да стане предварително изискуем.

Важно!!! Това означава, че може да се стигне до съдия-изпълнител, който има право да отнема имущество и да блокира сметките ви в други банки. Освен тези неприятности също така може да се спре част от заплатата ви, която директно да бъде превеждана по сметка на институцията, която е отпуснала кредита. Заеми лесно се теглят, но всеки трябва добре да прецени дали ще има възможност да ги погасява до края на периода.

За да се избегнат всички споменати неприятни моменти по-горе в статията е добре да поддържате постоянна връзка с вашия кредитен инспектор. Така вие ще покажете, че не се криете и правите всичко възможно да покриете задължението си при първия възможен случай.

Какво е годишен процент на разходите (ГПР)?

Какво е ГПР при бързите кредити?

Потребителските кредити от небанкови финансови институции със сигурност си осигуриха нужното място под Слънцето у нас през последните години, когато средностатистическото българското домакинство е принудено да се справя на ръба на финансовия крах. В днешната публикация ще ви обърнем внимание какво представлява годишния процент на разходите или както е съкратената абревиатура ГПР и какво отношение има той към отпусканите все по-масово бързи кредити у нас.

На практика стойността на ГПР или годишния процент на разходите представлява коефициент за изчисление на сумарните разходи за отпуснат потребителски кредит. ГПР е относително често пренебрегван при скоростното кредитиране, тъй като то се осъществява изключително често за срокове по-кратки от една година, което обърква кандидатите за пари на заем, незапознати с този коефициент, който е все пак базиран на годишните разходи.

За да ви стане по-ясна ситуацията с ГПР, нека предположим, че сме изтеглили бърз кредит на стойност 100 лева за 6 месеца при стойност на ГПР в размер на 20%. Така, ако срока за погасяване беше 1 година, то ние ще трябва да върнем сума в размер на 120 лева на кредитора. Срока обаче е наполовина т.е. само 6 месеца. При тези обстоятелства на нас ни се налага да върнем половината от генерирания ГПР т.е. 10 лева, което в крайна сметка означава, че след 6 месеца ще трябва да сме възстановили сума в размер на 110 лева.

Ако видите твърде големи стойности на ГПР, а възнамерявате да върнете кредита в рамките на месец или два, то няма място за притеснение. Долната формула ще ви даде още по-ясна обосновка за случващото се:

ИС – изтеглена сума

ПС – погасявана крайна сума

ГПР – годишен процент на разходите

С – срок за погасяване (в месеци)

ПС = ИС + ИС*{ГПР/ (12/С)}

Пример (спазвайте приоритета според поставените скоби):

ПС = 100 + 100*{20/ (12/6)} = 110лв.

Как се формира лихвеният процент ?

Лихвеният процент се формира на сумата от 8 базови съставки:

1. „Цена на средствата“ – собствени, заети от междубанковия пазар, привлечени от депозити, облигации, нови емисии акциии и други банкови инструменти.
2. „Загуба на ликвидност“ – средства на банката, които отдадени на кредитоискатели влияят на ликвидността по различен начин.
3. „Отложено потребление“ – тези средства банката е дала на кредитоискател, а не ги ползва.
4. „Риск от неизпълнение“ – популярното име на тази съставка в медиите е „рискова премия“.
5. „Срок до падежа на кредита“ – продължителността във времето, в което банката е отдала ресурса си и не може да го ползва.
6. „Специфични клаузи“ – различни условия по съответния банков продукт.
7. „Инфлация“ – прогнозирано обезценяване на отдадения ресурс.
8. „Печалба“ – чистата печалба за банката от договора между нея е кредитополучателя.

Това са осемте съставки, които анализаторите на банките изчисляват, когато формират лихвеният процент на съответния продукт.