Нужен ли ни е кредит за обзавеждане на дома?

Когато стане време за нов дом, голяма част от нас започват да мислят предимно за помещенията, големината на жилището, къде се намира, както и един куп подобни мисли. По-късно обаче се замисляме и за цялостното обзавеждане на новия дом. Същите мисли за обзавеждане ни спохождат и при цялостен ремонт на жилището или дори само определени помещения – спални, кухни, бани. Най-важният фактор тук, разбира се, е не друго, а бюджета ни, а когато той не ни стигне, се налага да се обърнем към по-различни източници.

В такива моменти най-естествено е да се обърнем за помощ към семейството, но те не винаги имат възможностите да помогнат. Тук на среща идва кредитът. Да вземеш кредит за обзавеждане на кухнята, която е може би най-важното помещение в един дом, или за спалнята, или за банята, е не много лесно, но пък полезно решение.

Какъв кредит да вземем обаче? Жилищните кредити се взимат за самото закупуване на жилището, както се подразбира и от наименованието на самия кредит.

Ипотечният кредит е вариант, тъй като самият кредит може да бъде за по-продължителен период от време, а и в повечето случаи той е на много по-висока стойност от другите кредити, които се теглят. При вземането на ипотечен кредит може да ипотекирате друг свой имот или пък новият, който искате да закупите или ремонтирате. Не бива да забравяте, че при взимането на кредит, не само банката трябва да е с добри условия, а най-вече вие, затова не се оставяйте да ви убедят за първия план, който ви предложи банковият служител.

Следващият вариант, който може да изберете е възможно най-разпространеният, а именно потребителски кредит. В него, както и в другите, е важно да знаете какви са правата ви, освен задълженията при погасяването му. Бъдете сигурни, че сте събрали цялата нужна информация преди да кандидатствате. Освен това, ако условията в една банка или кредитна институция не са по вкуса ви, то винаги можете да отидете в следващата, докато не намерите мястото, където и двете страни ще бъдат удовлетворени от сделката.

Вариант, на който бихте могли да се спрете е и бързият кредит, ако разбира се ремонтът, който сте намислили да правите не е прекалено голям и можете да се възползвате от по-минимална сума, то тогава може да опитате и все по-използвания бърз кредит. При него не е нужно да имате гарант, а самият процес протича в рамките на един ден. Трябва само да имате документи за самоличност. Хубавото на бързия кредит е, че можете да разговаряте със служител дори само по телефона, а ако нямате възможност да стигнете до офис, за да се запознаете с документите и да ги подпишете, то повечето кредитни институции вече практикуват изпращането на цялата документация по куриер, което е удобно и за двете страни.